Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Коментари и новости в Човешките Ресурси Дискусия как да напишем Успешен Проект
Автор: yanag Категория: Бизнес
Прочетен: 190043 Постинги: 96 Коментари: 86
Постинги в блога от Септември, 2009 г.

Бр 6/2009г  на сп."Фондове Програми Проекти"

(АНТИ) КРИЗИСНИТЕ МЕРКИ
В ОП РЧР

Марина Стефанова

Управител, Консултантска къща “Стратегии”

 

Като за избори

В последните дни на своето управление предното правителство представи новите операции по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Напълно в духа на предизборната активност операциите бяха обявени в изпълнение на Националния план за действие по заетостта 2009. Представителите на правителството не пропуснаха да подчертаят, че новите възможности са съобразени с Приоритетните антикризисни мерки на Европейската комисия от 3 юни 2009 г.

 

Адекватност и практическа насоченост

За представителите на българския бизнес и експертите по разработване и управление на проекти тези мерки са търсена и очаквана помощ. Но дали след тези на пръв поглед внушителни факти може да се търси икономическа адекватност и практическа насоченост?

Досега обученията, насочени към заети лица по оперативната програма - операциите "Квалификационни услуги и обучения за заети лица” и "Квалификационни услуги и обучения за заети лица - фаза 2" (без краен срок, но не по-късно от 28.02.2010 г) имат тъжна статистика. В първата фаза на грантовата схема имаше общо 181 сключени договори, от които 40 бяха впоследствие прекратени. В текущата фаза 2 след доклада на всяка оценителна комисия, в която се одобряват около 30 нови проекта, поне 3 не се договорират.

При направен дори и повърхностен анализ на съдържанието на мерките възникват сериозни въпроси. Да погледнем отделните операции:

 

  1. Операция “Отново на работа” е насочена към безработни лица, регистрирани в бюрата по труда (с приоритет - лица в предпенсионна възраст и лица, освободени от системата на здравеопазването, образованието и социалната сфера). Проектите ще бъдат насочени към наемане на безработните лица, преминали обучението от Агенция по заетостта; предоставяне на средства в размер на минималната работна заплата и дължимите вноски за сметка на работодателя по КТ и КСО на безработните лица за отглеждане на деца над 1 година до навършване на 3-годишна възраст, но за период не по-малък от девет месеца и не по-дълъг от 3 години.

Това е една смислена мярка, която по предварителна оценка ще включи 8 000 безработни лица. Още повече, че в последните години местата за детски градини и ясли са ограничени, а желаещи има много. Трябва да се изчака обновяването, възстановяването на правата, разширяваното на настоящи и построяването на нови детски заведения. Това е и възможност за бабите в предпеснионна възраст да се пенсионират, грижейки се за своите внучета.

 

 

  1. Операция “Адаптивност” е насочена към лица от предприятия в секторите Услуги и Индустрия, за които е установено непълно работно време и не са ползвали възможността по реда на ПМС №44 от 19.02.2009г. От Агенцията по заетостта ще подберат обучителни центрове за професионално обучение и ще включат в обучение по част от професия или за придобиване на степен на професионалната квалификация на заети лица, преминали на непълно работно време.

Под въпрос остава фактът дали за предприятията тази схема е изгодна и какви са гаранциите, че докато продължава обучението тези потенциални 33 600 служителя няма да останат изобщо без работа. И кой предприемач може да предвиди при намаляване на обема на производство дали в рамките на 2-3 месеца няма да затвори цялото дружество.

 

  1. Операция “На път” е насочена към подпомагане на наети лица по трудов договор, които работят в населени места, различни от тези, в които са регистрирани по настоящ адрес, но на не повече от 80 км. За тях се предвижда предоставяне на поименни месечни карти за транспорт за не повече от една година в размер до 336 лева на месец.

Това е доста изгодно предложение за служителите, но максималният брой на бенефициенти за цялата страна до 2011 година е крупната бройка от 6000 човека. Нека предположим колко всъщност предприятия ще могат да подпомогнат работниците си по тази мярка...

 

  1. Операция “Аз мога” е насочена към наети лица по трудово правоотношение, които ще получат професионално обучение и ключови компетенции чрез предоставяне на поименни ваучери на стойност от 600 до 1500 лева.

Тази “изключителна” антикризисна мярка ще даде възможност на 27 000 човека в извънработно време да се учат. ЗА ДА СПОЛУЧАТ. Интересно как ще мотивира впоследствие Управляващият орган кандидатстването от страна на МСП по текущата злополучна програма “Квалификация на заети лица” за участие в схемата. Още повече, че за тази помощ на предприятието представлява част от помощта de minimis, а за професионална квалификация се отпускат до 925 рева на лице и работодателят трябва да държи на работа тези свои служители в рамките на една година след края на проектните дейности.

 

  1. Операция “Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта” е насочена към образователни институции; обучаващи институции/ организации; работодатели и социално-икономически партньори. Тя цели обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица и осигуряване на последваща заетост на минимум 50% от тях, успешно завършили обучението за срок не по-малък от 9 месеца.

За мен представлява личен интерес да проследя фирмите и техните служители и да се проверя дали дружествата реално увеличават своя персонал по време на световна рецесия или намират начин да освободят свои работници и след това се включват в тази схема, за да не им плащат заплатите в най-трудните зимни месеци и напролет с нови сили да продължат да се борят с кризата. И ако такъв се окаже случаят, се питам, кому е необходима цялата тази документална гимнастика, за да може да се обучат още 18 000 човека

 

  1. Операция “Развитие” ще работи за безработни лица, регистрирани в дирекции „Бюро по труда”, освободени след 01.11.2008 г. Дейностите ще се извършат от избрани органи на Агенция по заетостта, които ще набират безработни лица; ще отпечатат ваучери за обучение и ще извършат професионално обучение в съответствие със съществуващите според тях нужди на пазара на труда. За потенциални работодатели ще предоставят средства в размер на минималната работна заплата за период до дванадесет месеца, но не по-малко от 9 месеца на работодатели, наели на съществуващи свободни работни места успешно завършилите обучението лица.

Единственият критерий за избора на работодатели е те да не са извършвали масови съкращения от миналата година. Аз лично се съмнявам: в активността на местните БТ, в правилната им преценка за нуждите на пазара на труда по време на криза, в планираната цифра 40 000 безработни и в условията, при които тези хора трябва да бъдат наети впоследствие на работа. Още повече, че една такава програма беше успешна (Програма ФАР, Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта) единствено при наличие на мотивиращия за малките и средни предприятия фактор от закупуване на дълготрайни материали активи и дълготрайни нематериални активи за нуждите на разширяващата им се стопанска дейност.

 

Въпроси без отговори...

За всички остава открит въпросът какви са истинските антикризисни мерки за икономическо подпомагане на МСП в кризата. Сега те имат нужда да бъдат буквално субсидирани в своята производствена и търговска дейност. На Интернет страницата на ОП “Конкурентоспособност”, обаче, последната новина е от 28.05, когато с едномесечно предизвестие публикуваха резултати за грантови схеми от 9.01.2009 година. Министерство на икономиката и енергетиката работи под мотото – “оти ке се косиш като че ти мине”.

 

А за предприятията е много по-важно да имат работа и да плащат редовно своите заплати, отколкото да търсят начини да обучават свои вече освободени служители; да се занимават със схеми за умишлено или изкуствено текучество в екипите си и да участват в необоснована за тях отчетност по европейски програми. Тази форма на социална отговорност е подходяща за държавна структура, но е неефективна и непопулярна в една модерна бизнес среда.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове: 0

Фирма „Персонал Консулт” издава и списание „Фондове Програми Проекти” – единственото национално издание-съветник за финансиране на проекти по европейските фондове.

 

 

Списание „Фондове,Програми Проекти”щe Ви:

  • спести време при ориентирането в морето от информация
  • покаже възможностите за финансиране, които предлагат Европейските програми
  • предпази от грешки при разработването на проекти
  • помогне със съвети за процеса на изпълнението и правилното отчитане на проекта
  • срещне с колеги и бъдещи партньори

 

За ваше удобство заявка за абонамент можете да изтеглите от нашия сайт

http://www.personal-konsult.com
Категория: Бизнес
Прочетен: 945 Коментари: 0 Гласове: 0
Гъвкаво работно време
Заплащане % от реализирана продукция
За повече информация-02 931 22 00
Категория: Бизнес
Прочетен: 578 Коментари: 0 Гласове: 0
18.09.2009 16:40 - Абонамент

До 10 октомври, ще получите на преференциална цена поредица от 10 броя от сп. “Човешки ресурси” с приложение от тематична книга към всяко издание.

Списание “Човешки ресурси” ще Ви:

  • помогне да изградите мотивиран и успешен екип;
  • запознае с ефективни методики за атестация и кариерно развитие на персонала;
  • представи рубрики по социален мениджмънт, трудови правоотношения и бизнес психология;
  • възможност за участие в дискусионни форуми
  • за заявки: www.g.popov@einet.bg-
  • 02 931 22 00
Категория: Бизнес
Прочетен: 772 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: yanag
Категория: Бизнес
Прочетен: 190043
Постинги: 96
Коментари: 86
Гласове: 136
Архив
Календар
«  Септември, 2009  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930