Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Коментари и новости в Човешките Ресурси Дискусия как да напишем Успешен Проект
Автор: yanag Категория: Бизнес
Прочетен: 189913 Постинги: 96 Коментари: 86
Постинги в блога от Декември, 2010 г.

  сп. "Фондове Програми Проекти"

Серхио Конти, Europlan UK

 

Европейският бизнес предпочита да кандидатства директно пред Брюксел

 

Серхио Конти е представител на Europlan UK - консултантска компания, базирана в Лондон, но със сериозно влияние в европейските институции. Фирмата специализира в писането и управлението на проекти, финансирани с европейски средства. Работи за общини, неправителствени организации и бизнеса. За читателите на списание „Фондове Програми Проекти” експертът говори за проблемите, които се срещат във всички страни в ЕС.

 

Г-н Конти, бихте ли се представи на нашите читатели.

В момента съм главен съветник в Europlan UK – компания, специализирана в работата по програми на Европейската комисия. Екипът на компанията има повече от 40 години опит в информационните технологии в големи международни компании и в индустрията.

В продължение на 14 години бях експерт в администрацията на ЕК, след това в президентството на регион Ломбардия и в Европейския институт за публична администрация в Милано и Маастрихт.

Интересите ми са насочени основно към стартиращи иновативни инициативи най-вече в областта на публичните услуги (eBusiness, eGovernment, eInclusion, eHealth и т.н.).

 

Работили сте по програми на ЕС и по оперативни програми. Какви са основните разлики, които виждате между тях?

Европейските програми за ключови политики като research&development (например Седма рамкова програма) са насочени към засилване на общите европейски ценности и затова са насочени и генерираните по тези програми проекти. В по-ранните рамкови програми (от Esprit до Четвърта рамкова програма) усилията бяха насочени към създаване на капацитет за работа по общите цели в областта на research&development (най-вече в индустрията) от страна на различни страни, участници и култури. В последните години (с 6 рамкова програма и най-вече 7 рамкова програма) основните цели се насочиха към прилагане на резултатите (от генерираните проекти) за засилване на позициите на ЕС в световен мащаб в областта на иновациите.

Някои, също важни политики на съюза се прилагат едновременни и на европейско и на национално ниво. Други са в приоритетите на отделните държави, но все пак в светлината на европейските политики (например образованието и Програмата за учене през целия живот).

Разликите в програмите на ЕК и оперативните са главно в два аспекта. От едната страна е мениджърският аспект (планиране, покани за кандидатстване, финансиране, администрация, цели), които са приоритети на отделните страни-членки. От друга страна са общите европейски ценности, които се стъпват на синергия.

ЕС се характеризира с огромното си разнообразия и в различните страни опитът в това отношение е различен. Общото в период на криза е, че все повече страни имат затруднения с кофинансирането на проекти от националния бюджет.

 

Клиентите на Вашата компания с какви програми предпочитат да работят?

Все още се наблюдава особено силно желание за участие в програмите на ЕК, при които се кандидатства директно пред Брюксел, въпреки че те се характеризират с голяма сложност. Седма рамкова програма например е особено сложна най-вече за новоприсъединилите се. В нея се изисква доста повече опит отколкото преди.

 

Интервюто взе Сребрина Ефремова

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 1780 Коментари: 1 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: yanag
Категория: Бизнес
Прочетен: 189913
Постинги: 96
Коментари: 86
Гласове: 136
Архив
Календар
«  Декември, 2010  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031