Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 14:10 - Безопасно израстване и хуманен дълг
Автор: yanag Категория: Бизнес   
Прочетен: 661 Коментари: 0 Гласове:
0



Във всяка една страна осигуряването на безопасното израстване и социалното благоденствие на децата е изключително важен обществен ангажимент, но едва ли бихме могли да кажем, че отпусканата помощ в повечето случаи е достатъчна.

То  реализира „Програмата за отпускане на безвъзмездна помощ за социални и хуманитарни проекти на местно равнище” от 1989 година в развиващите се страни, като една от схемите на предоставяне на безвъзмездна помощ за тях. В България тя се осъществява от 1998 година насам. Досега във всички  области на страната са реализирани 76 проекта, за които е отпусната помощ, възлизаща на 3 милиона евро, от които 24 проекта в социалната сфера, 29 в образованието  и 18 в здравеопазването.   

В момента тази програма се осъществява в 136 страни в света, в т.ч. единствено в България и Румъния от страните-членки на ЕС. Посолствата на Япония в тези страни взимат решение за отпускане на помощ по конкретни проекти в зависимост от потребностите на обществото.

Максималната помощ, която се отпуска за отделна инициатива е до 70 000 Евро като частта от разходите за ДДС се поемат от реципиента.     

Обект на помощта са организации с идеална цел като местни органи на властта, начални и средни училища, заведения в здравеопазването и социалната сфера, и неправителствени организации.

Проектите в социалната сфера, които отговарят на критериите за получаване на безвъзмездна помощ, се отнасят предимно до социални заведения, които се поддържат от местните органи на властта и са предназначени за ремонт на сградите, санитарните помещения, стаите за хранене, подмяна на дограмата, ремонт на отоплителната инсталация, закупуване на оборудване, необходимо на хората с увреждания или на транспортни средства за тяхното придвижване.

Информация за „Програмата за отпускане на безвъзмездна помощ за социални и хуманитарни проекти на местно равнище” е качена на сайта на Посолството на Япония. Можете да се възползвате и от посочените телефони на координатора на програмата, от когото можете да получите консултация по интересуващ ви въпрос за представяне на проекти, осъществени по Програмата.

На 31 март т.г. японският посланик присъства на церемония по успешното приключване на проекта в Кюстендил.       

Проектът на община Кюстендил за ремонт на Дома за деца лишени от родителски грижи „Хисарлъка”, в който живеят деца от 0 до 7 годишна възраст, бе реализиран с безвъзмездна помощ от 40 487 евро на японското правителство. Договорът за дарение бе подписан на 18 декември 2008 година от негово превъзходителство г-н Цунехару Такеда, посланик на Япония в Република България и г- Петър Паунов, кмет на община Кюстендил. Проектът за ремонт на Дома за деца лишени от родителски грижи „Хисарлъка”, бе подкрепен финансово, тъй като условията в него далеч не отговаряха на съвременните изисквания и подобряването на условията на живот на около 80 деца в него бе задължително от хуманитарна гледна точка.

За да се осигурят нормални и безопасни условия за живот на децата, по проекта бе подменена остарялата дограма и подово покритие, ремонтирани санитарните помещения, монтирани душове и отоплителни бойлери, обновена отоплителната инсталация. В резултат, домът стана по-хигиеничен и приветлив и се създаде безопасна среда за живота на децата в него.      

Японското правителство обръща специално внимание на екзистенциални сфери, свързани със социалната сигурност на индивида като социалното подпомагане, медицината, здравеопазването, образованието. Този проект е нагледен пример за това.

Правителството на Япония се надява, децата с различни съдби, които живеят в Дома, да преодолеят предстоящите трудности и да израснат достойни бъдещи граждани.

Проектите на правителството на Япония в България с благотворителна цел до днешна дата включват още отпускане на помощ за:

-          Подобряване на материалната база в социални домове за деца с умствени увреждания в гр. Сливен (1999);

-          Подобряване на жизнените условия в дома за деца с лека форма на умствени увреждания “Качулка” (1999);

-          Подобряване на условията в Социален дом за временно пребиваване на сираци в гр. София (1999);

-          Подобряване на условията в Дома за възрастни хора в с. Гърчиново, общ. Опака, обл. Търговище (2000);

-          Изграждане на конферентно-семинарен център към Дома за деца със специални нужди “Карин дом” (2000);

-          Ремонт на “Дом за слепи хора“ в гр. Вълчедръм (2003);

-          Ремонт на Дома за деца с умствена изостаналост “Надежда”(2003);

-          Реконструкция на “Дом за възрастни хора”, страдащи от деменция, в с. Огнен (2003);

-          Реконструкция на “Дом за стари хора” в Радомир (2003);

-          Реконструкция на “Дом за възрастни с умствена изостаналост” в с. Маленово (2004);

-          Ремонт на Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, с. Бърдарски геран (2006);

-          Ремонт на кухненски блок към “Дом за възрастни хора с физически увреждания” и социален патронаж, с. Ясна поляна (2006).

 

 

 



Тагове:   дълг,   хуманен,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yanag
Категория: Бизнес
Прочетен: 190019
Постинги: 96
Коментари: 86
Гласове: 136
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930