Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 13:09 - Дискусия за проблемите на общините
Автор: yanag Категория: Бизнес   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
0



СПИСАНИЕ „ФОНДОВЕ ПРОГРАМИ ПРОЕКТИ” И

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ И РЕГИОНИ

 

Проведе КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА

 

„Проблеми на общините при усвояването на средствата от ЕС”

 

  

Списание „Фондове Програми Проекти” като единственото национално издание, посветено на проблемите на европейските фондове, нееднократно е публикувало статии на експерти, които посочват проблеми от различно естество при усвояването на средствата от ЕС. Това провокира организирането на редица кръгли маси и дискусии, на които проблемите бяха дискутирани и получиха конкретни предложения за промяна.

След промяната на управлението, с която очакваме нова етика, нов инструментариум и промяна на нормативната уредба, която да не позволява манипулиране на оценките на проекти и обществени поръчки, имаме желание да сме съпричастни в усилията на обществото в тази насока. Отново искаме да поставим проблемите, както и решенията, които предлагат тези, които най-добре познават слабостите на процеса на усвояване на средства – бенефициентите.

Асоциация на българските градове и региони обединява структури с общи или близки проблеми при формирането на публични политики. Тя стъпва на двата основни стълба на демократичното развитие - градовете и регионите. Дейността на Асоциацията е насочена към развитието на местното самоуправление в градовете и регионалната политика в България на основата на европейските ценности.

Обединяването на градовете и регионите в Асоциация разкрива широки възможности за разгръщане на партньорства на национално, трансгранично и европейско ниво.

Дейността на Асоциацията благоприятства въвеждането на второ ниво на самоуправление в България на равнището на регионите за планиране, които по своя размер и концентрация на ресурси отговарят на европейските стандарти за участие на поднационални структури при разпределянето и потребяването на европейските фондове.

 


 

Бяха обсъдени следните теми: 

1.      Трудности при съфинансирането на общинските проекти.

2.      Постигнати резултати от изпълнени проекти.

3.      Оценителните процедури – търсене на начини за подобряване на прозрачността им.

4.      Ефективно използване на парите от европрограмите за повишаване административния капацитет в общините за управление и отчитане на проектите.

5.      Споделен опит при разработването и отчитането на проекти, финансирани от оперативните програми.

 

 

Изказванията на участниците в дискусията ще бъдат публикувани в списание „Фондове Програми Проекти”.

 

Изводите от кръглата маса ще бъдат предоставени на: Народното събрание, Министерския съвет, Управляващите органи по Оперативните програми, работодателите и синдикатите.

 

 



Тагове:   средства,   дискусия,   общини,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yanag
Категория: Бизнес
Прочетен: 189917
Постинги: 96
Коментари: 86
Гласове: 136
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930